Friday, 5 July 2013

Sejarah Tanaman Sawi Taiwan

SEJARAH TANAMAN
NAMA BIASA :SAWI TAIWAN PAK/PAK CHOY
NAMA BOTANI :Brassica campertris sp
KELUARGA :CRUCIFERAE


Tanaman Taiwan Pak adalah berasal dari kawasan Asia Timur iaitu China,tanaman ini diluaskan di Malaysia sebelum 7 masihi. Tanaman ini sesuai ditanam di kawasan yang rendah dan ia ditanam sebagai tanaman semusim.


Sayur Taiwan Pak mempunyai daun yang berbentuk bujur,lebar dan berwarna hijau pekat. Bahan tanamannya adalah daripada biji benih dan hasilnya boleh dipetik dalam 5 hingga 8 minggu selepas ditanam.Taiwan Pak mempunyai petoil yang kecil, sederhana panjang, mengandungi banyak air dan berwarna hijau muda.


Kebanyakan pengguna memasak Taiwan Pak ini dengan Pelbagai cara.Antaranya ialah dengan mencelur , tumis, dan goreng. Tanaman ini mempunyai banyak kandungan vitaminA ,C dan D serta mineral yang membantu kita memperolehi keperluan zat-zat makanan yang diperlukan dalam tubuh badan . Kandungan Serat yang terkandung di dalamnya membantu dalam system perkumuhan disamping mengekalkan kesihatan kita.


Taiwan Pak ditanam di ladang dengan jarak 30cm antara pokok dan 45cm antara baris . Taiwan Pak ini juga boleh disemai di tapak semaian sebelum di atas batas kekal . Ini bertujuan untuk mempercepatkan pertumbuhan anak benih.


Sekiranya Taiwan Pak ini ditanam dengan cara tabur terus , maka panjarangan perlu dilakukan apabila pokok mencapai ketinggian lebih kurang 4 inci. Penjarangan dibuat dengan jarak di antara 5 hingga 7.5 cm .Penjarangan dilakukan untuk memberikan ruang kepada Taiwan Pak membesar dengan lebih subuh .Dalam masa yang sama , penyiraman yang cukup hendaklah dilakukan 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.Sekiranya hujan turun , tiada penyiraman yang perlu dilakukan .

No comments:

Post a Comment